קהילת הייקים

גנרלים יהודים בצבא האוסטרו-הונגרי וגורלם בימי הנאצים / אלי ריכנטל

ארגון יוצאי מרכז אירופה

שילוב יוצאי ה״שטעטל״, העיירה היהודית, בשירות צבאי בקיסרות האוסטרית במאה ה-18, נתפש כבדיחה. הרעיון נתקל בהתנגדות של משרד המלחמה. אולם המציאות עלתה על כל דמיון. מאה שנים מאוחר יותר, שירתו בצבא הממלכה האוסטרו-הונגרי כ-300,000 יהודים, מהם 24 גנרלים.

הספר מתאר את תולדותיהם של עשרה גנרלים יהודים מצבא הממלכה, שהיו עדיין בחיים בעת השתלטות הנאצים על מרכז אירופה. ברקע נסקרת מלחמת העולם הראשונה וחלקם של הקצינים בה. בניגוד לדעה כי האנטישמיות באוסטרו-הונגריה לא חלחלה לצבא, מצאנו כי הצבא היה נגוע בשנאת יהודים, אך הדבר צונזר בקפדנות. מנהיגותם והצטיינותם של הקצינים בשדות הקטל מתוארות בפירוט, עד לפרישתם. הספר בוחן אם דרגותיהם הבכירות סייעו בידיהם לשרוד את רדיפות השואה. מעניין, כי למרות מודעותם למדיניות האנטישמית של הנאצים בגרמניה, ולניסיונותיהם לספח את אוסטריה עוד ב-1934, נמנעו הקצינים, כרבים אחרים, מלקרוא את הכתובת על הקיר. הם המתינו בתקווה חסרת בסיס, עד שגורשו. לאחר סיפוחה של אוסטריה, לא הותוותה מדיניות נאצית לגורל קצינים אלה.

רק בתום ועידת ואנזה בינואר 1942, ארבע שנים לאחר הסיפוח, הוחלט על גירושם לגטו טרזין. חרף התנאים הקשים, שרדו אחדים מהם. בחלק ההונגרי חסו הגנרלים בצילו של העוצר הורטי. למרות חוקים אנטי-יהודים, הם ומשפחותיהם לא נפגעו. חלקם נפטר עוד לפני ״צלב-החץ״ – פשיסטים הונגרים שהועלו לשלטון בחודשי המלחמה האחרונים על ידי הנאצים. אחד שרד את המלחמה על-אף התנכלויותיהם של הפשיסטים. מניין גנרלים אלה, שנשכחו מהתודעה הלאומית והבינלאומית, במידה רבה בעידודם של מכחישי שואה ודומיהם, ראויים לאזכור ויכולים לשמש מקור גאווה לעם היהודי.

אלי ריכנטל הוא פרופסור אמריטוס, ששימש כמנהל מחלקה הנוירוכירורגית בבית חולים סורוקה בבאר-שבע. לאחר פרישתו סיים את לימודי התואר השלישי (PhD) במחלקה להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. עבודת התזה שלו עובדה לספר: ״האמנם נרצח פעמיים? פרשת קסטנר בראייה מחודשת״. לצורך המחקר הנוכחי בילה המחבר בארכיונים בווינה, בודפשט, וניו-יורק ויישם שם את יכולותיו הלשוניות בגרמנית ובהונגרית. הוא הצליח לאתר חלק מצאצאיהם של הגנרלים שסיפקו לו מידע חדש ומגוון.

הספר יצא בהוצאת דקל, 2016

8 תגובות

  1. רק הבקר נתקלתי בפרסום על הספר, אנסה להשיגו מחר ומצפה בסקרנות לקרוא את הכתוב בו. אינני יודע האם פרופ' ריכנטל, מחבר הספר, מזכיר בספר את גורלו של הגנרל דר' יוזף פבני, שהיה הרופא הראשי ( מקביל לקצין רפואה ראשי בצה"ל) בצבא האימפריה האוסטרו – הונגרי, והיה גם רופאו האישי של פרנץ יוזף. הנקודה הרלבנטית למחקרו המלומד של פרופ' ריכנטל – לגנרל פבני היה בן בשם רודי, גם הוא רופא, שלמרות כל השתדלויותיה של אמו ( אשתו של הגנרל דר' יוזף פבני ) נלקח למחנה ריכוז, ונספה באופן מחריד במהלך צעדת המוות. מאידך, אשתו של דר' יוזף פבני, זכתה להגנת המשטר הנאצי בברטיסלבה, ונשארה שם מוגנת עד סוף ימי המלחמה. כמובן, מדובר במשפחה יהודית, שלא הסתירה את מוצאה. דר' יוזף פבני זכה לאין ספור מדליות ואותות הצטיינות על שרותו בצבא אוסטרו – הונגריה, שהוענקו לו ישירות ע"י הקיסר פרנץ יוזף.

  2. לפרופ. אלי ריכנטל שלום,
    ראיתי הבוקר את מודעת הפרסומת לספרך ורציתי לברר אם בספר מוזכר גם סבי ההונגרי ששם משפחתו היה קולבן kolben .
    אשמח לשמוע ממך,
    בברכת שנה טובה,
    תלמה הורביץ

  3. לפרופסור אלי ריכנטל שלום,
    אבי שרת ברגימנט רגלי 66. האם תוכל להפנות אותי לספרים שדנים ביחידות של הצבא האוסטרו-הונגרי?
    בתודה
    יצחק תדמור
    גבעת ברנר

  4. אלי שלום
    הייתי מעוניין לרכוש את ספריך
    ואיני מוצא אותו בחנויות הספרים
    היכן וכיצד ניתן לרוכשו?
    סבי היה מג"ד פרשים בצבא הקיסרי .

  5. שלום אלי
    למדנו ב'ריאלי' לפני מיליון שנה. בסוף חודש זה – 28 או 29 למרץ 2017 – יתקיים סיור בבית בירם של כמה בוגרי המחזור שלנו. הכוונה לבדוק אפשרות לארגן כנס מחזור לרגל 60 שנה מאז. יהיו בסיור יהודה יונה משיקגו, עמיאל דוד מיוסטון, עבדך הנאמן, בתשי [גולדנברג], אילן סופר [שרייבר] ומי שנמצא עוד.
    אנא כתוב לי אם זה עשוי לעניין אותך והאם תרצה להשתתף.
    מוריד את הכובע בפני ספריך שטרם קראתים
    זלמן גרינברג
    טל. 02/6797327

  6. היתי שמח לרכוש את הספר שלך סבי פריד פאראנץ שירת כקצין בצבא אוסטרו הונגרי בעל איתור גבורה ולכן הוא ומשפחתו זכו להגנה בעיר זאלאו טרנסילבניה

  7. שלום רב פרופסור ריכנטל,
    ראשית, אשמח לרכוש ספרך.
    שנית, אשמח להסתייע בך לברר איזה כח אוסטרי שירת בארץ ישראל באיזור קיבוץ נען של היום בשנת 1917 (כנראה בזמן המתקפה של הצבא האימפריאלי הבריטי ב13/14 נובמבר 1917. מצאנו השבוע מטבע של 10 פלר אוסטרי משנת 1916 באדמה בשביל לא רחוק ממושב רמות מאיר ויש להניח שעבר שם כח אוסטרי בשירות הצבא העות'מאני. אשמח לנסות לזהות את היחידה.
    בתודה, יוסי אשד, נס ציונה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

סיפורים נוספים:

Search
Generic filters
דילוג לתוכן